Как да изберем тема за WordPress

Темата на вашия сайт представя вашата марка пред света, така че е важно да изберете тема, която отразява целите и на вашия сайт. Налични са повече от 20 000 безплатни и премиум WordPress теми, така че изборът на подходящата за вашия сайт тема може да бъде предизвикателство. Тази статия ще предостави няколко насоки за това как да изберете тема на WordPress, която е най-подходяща за вашия нов уебсайт.

Как работят темите в WordPress?

Уебсайтовете на WordPress се нуждаят от три основни елемента: основния код на WordPress, плъгини и теми. Безплатното и с отворен код WordPress ядро предоставя рамка с основни функции за създаване на уебсайт на WordPress , но персонализирането на този сайт зависи от избора на потребителя от теми и плъгини за контрол на външния вид на сайта и специализирани функции. Различните комбинации от тези елементи обясняват огромното разнообразие в WordPress сайтове, от малки лични блогове до сложните сайтове на големи корпорации.

Темите на WordPress са набори от допълнителен код, които са инсталирани в ядрото на WordPress. Всеки сайт на WordPress се нуждае от тема, за да функционира. Темата диктува основни неща, като например външния вид и оформлението на WordPress сайта. Също така ви предоставя различни опции за персонализиране, за да можете да създадете перфектния си уебсайт за . Някои теми се предлагат и с допълнителни функции, предназначени да поддържат конкретни ниши, като например фотография или електронна търговия.

Темите могат да бъдат инсталирани директно от административното панел на вашия сайт от директорията с темите за WordPress, която се предлага с всяка инсталация на WordPress. Директорията включва дълъг списък от безплатни теми, както и премиум опции, а също така позволява на потребителите да търсят теми по име или по специфични функции, като цветни палитри или оформления.

Темите могат да бъдат закупени или изтеглени безплатно от глобалната общност на потребители на WordPress и разработчици от цял свят. Тъй като WordPress е безплатен и с отворен код софтуер, всеки може да проектира теми и плъгини и да ги предлага чрез онлайн пазари, независими сайтове за дизайн или отделни уебсайтове.

Темите могат да бъдат инсталирани директно във файлове на вашия сайт с инструменти на административното табло. За да инсталирате тема от директорията на теми WordPress, просто изберете желаната тема и щракнете върху „ Инсталиране “. След като файловете с темата са инсталирани, активирайте темата и започнете да персонализирате нейните функции. За да инсталирате закупена или изтеглена тема от другаде, просто качете файла в инсталатора и следвайте инструкциите.

Ако искате да промените темата си, можете да инсталирате и активирате друга по всяко време, но това може да създаде някои проблеми. Една нова тема може да не показва съдържанието ви по същия начин и може да не се интегрира добре с предварително инсталирани приставки или други функции на предишната тема.

Избор на правилната тема за WordPress

Правилната тема на WordPress за вашия уеб сайт зависи от фактори като целите на сайта, нивото на уменията ви и вашия бюджет. Направете списък с функциите, от които се нуждае вашият сайт, за да работи по желания от вас начин. Искате ли отзивчива тема, която да изглежда добре на всички екрани? Темата ви предлага ли достатъчно опции за персонализиране, с които да работите? Това са фундаментални въпроси които трябва да си задавате. Решете дали искате да платите за премиум тема.

Обмислете целта на вашия сайт

Потърсете тема, която отразява същността на вашата марка и послание. Помислете за цветове, оформления и шрифтове, които да се откроят във вашата ниша и да привличат потребителите. Някои теми могат да бъдат доста привлекателни, но трудно да се четат – особен проблем с „тъмните“ теми. Други може да не предадат правилното съобщение за вашата бранд. Уверете се, че вашата тема допълва други аспекти на вашата марка и посланието което искате да предадете.

Изберете отзивчива тема

Отзивчивите теми (някога наричани мобилни отзивчиви теми) са оптимизирани за най-добро представяне на екрани с всякакви размери. И тъй като сега повече от всякога хората използват мобилните се устройства сърфирайки в интернет , темата с мобилна версия осигурява по-добро потребителско изживяване и насърчава потребителите да взаимодействат с вашия сайт.

Изберете тема, която поддържа популярни приставки

Каквато и тема да изберете, е почти сигурно че ще се нуждаете от приставки за да добавите всички функции които искате. Някои теми идват с вече инсталирани функции и плъгини. Например темите за електронна търговия могат да включват страници с продукти и функции на количката. Уверете се, че вашата тема ще бъде съвместима с ключови WordPress плъгини за неща като сигурност на сайта, управление на коментари и електронна търговия. Популярните висококачествени плъгини за WordPress често се актуализират, така че е важно темата ви да е съвместима с най-новата версия и да може да поема актуализациите както се появяват.

Изберете тема, която отговаря на вашите умения в WordPress

Темите на WordPress са достъпни за потребители с различни нива на умения, така че е важно да изберете тема, подходяща за вашите способности. Ако не сте дизайнер или разработчик, потърсете тематични функции и инструменти, които ви позволяват да персонализирате и управлявате вашия сайт, без да редактирате кода му. Един от тези инструменти е създателят на страници. Създателят на страници може да ви помогне да създадете уникални и атрактивни страници с лекота само с плъзгане и пускане.

Поддържайте темата си по опростена

Много безплатни и премиум теми за WordPress се предлагат с широк спектър от натрапчиви опции и привличащи вниманието. Уверете се че вашите опции и шаблони са чисти и прости, така че да е лесно за поддръжка и не натрамчиви за вашите посетители. Изберете теми с лесни за четене шрифтове и възможност за персонализиране. Изборът на тема е едно от най-важните решения, които ще вземете за вашия уебсайт. Трябва да е лесно да я използвате и поддържате, и трябва да посрещате посетителите с интуитивна навигация и атрактивно съдържание. Като имате предвид целите на вашия сайт и вашите собствени приоритети, ще можете да намерите темата, подходяща за вашия WordPress сайт

Share this Post