Пренасочване в .htaccess – Уеб Сайтът да се зарежда през сигурна връзка (HTTPS)

Пренасочване в .htaccess – Уеб Сайтът да се зарежда през сигурна връзка (HTTPS)

За да може посетителите на сайта да го достъпват през сигурна връзка, първо е необходимо да се инсталира SSL сертификат в хостинг акаунта. SSL сертификат може да си закупите от всеки хостинг доставчик или да използвате безплатен (не препоръчително). След като вече имате издаден SSL сертификат, създайте или използвайте вече съществуващ .htaccess файл в директорията на сайта.

⚠ Важно: В случай че в директорията вече има .htaccess файл, преди да направите някакви промени, направете бекъп на файла, в случай че нещо се обърка. Най-бързият начин да направите бекъп на файла, е като направите негово копие.

Правила за пренасочване от несигурна към сигурна връзка:

Правила за пренасочване на вече съществуващ сайт:

Ако до сега сайта ви е зареждал през несигурна връзка (http), е много вероятно адресите на съществуващите страници да са записани в индекса на търсачките с несигурната връзка – http://.

В този случай за да може всичките ви страници да се зареждат чрез сигурна връзна (https) добавете следните записи в .htaccess файлa:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Бележка: Ако в поддиректория има друг приложение, тези правила ще се прилагат и за него.

Правила за пренасочване на нов уеб сайт:

Ако уеб сайта е нов, все още няма разпространени страници с несигурна връзка (http) в уеб, не е попаднал в индексите на търсачките и няма връзки към сайта от чужди сайтове чрез несигурна връзка, използвайте тези правила:

SSLOptions +StrictRequire
SSLRequireSSL
SSLRequire %{HTTP_HOST} eq "mysite.com"
ErrorDocument 403 https://mysite.com

⚠ Важно: Не използвайте тези записи за съществуващи и индексирани от търсачките сайтове!

След като добавите записите и приключите с промените в .htaccess файла, изчистете кеша на браузъра за да видите промените, и се уверете че всичко работи коректно.

Share this post

Comment (1)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *